hubir, turbina jest chłodzona cieczą ale wydaje mi się że nie ma smarowania także tak czy siak trzeba dbać.
Rapid plusy i minusy
Zwiń
X
-
Witam,
Ja już parę dni temu oddałem zastępczego Rapida i mogę opisać co i jak.
W trasie za bratem (golf 4 1.9tdi pd 130) jakoś dawałem rade (załadowany) i po 110km średnie spalanie było na poziomie 5,9l/100km ale z powrotem przy szybszej jeździe wyszło 6,9l/100km.
Na autostradzie przy średniej prędkości ok.140km/h pali to to ok. 7 litrów.
Auto jest pakowne i ma naprawdę duży bagażnik - miejsca z tyłu jest sporo - ale auto jest trochę wąskie.
Cały czas denerwowało mnie to, iż dotykam kolanem konsoli środkowej jak siedzę w poprawnej pozycji za kierownicą i jeszcze pochylenie szyby czołowej, które jest takie, iż dach zasłania sygnalizację świetlną na skrzyżowaniach.
Silnik jest bardzo słabo wytułmiony i słychać go w kabinie, tak jak odgłosy toczenia opon i wiatr (auto "tanie" i słabo wyciszone)
W jeździe na trasie bardzo brakuje 6 biegu i dynamiki przy wyższych szybkościach (85km).
Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania to zapraszam do konwersacji.
PozdrawiamGrand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
dzisiaj miałem okazję przejechać się skodą Rapid 1.2 tsi wersja Activ. bez owijania w bawełnę samochodzik z bryły bardzo ładny wnętrze przeraziło mnie nawałem tandetnego plastiku :shock: Po drodze parę wpadek np nie ryglowany wlew, brak możliwości podwieszenia korka wlewu na klapce :| Ogólna ocena -3 :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2.0-16v Michałnp nie ryglowany wlew
Pamiętajmy o klasie modelu na jaki patrzymy. Prześwietliłem rapida w salonie i patrząc na jakość wykonania przez pryzmat klasy w jakiej jest on umieszczony nie jest tak źle. Nie możemy wymagać od auta za 45 tyś. (droższe wersje i tak są wykonywane z taką samą jakością) jakości superba, bo w O3 już tak różowo nie jest.
Według mnie problemem nie jest jakość / wyposażenie auta tylko do czego go porównujemy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marek__82Podano polskie ceny nowego Toledo
W kolorze typu beż capuccino prezentuje sie całkiem całkiem. Wszystkie jakie do tej pory widziałem w Hiszpanii były w ciemnych kolorach lub białe.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Właśnie się zastanawiam nad kupnem Rapida, przez chwilę zastanawiałem się nad peszrotem 301 lub C-elysse, ale chyba jednak zostanie rapid. Przede wszystkim ze względu na lepszy automat. Auto ma być dla żony, a ona nie chce ręcznej skrzyni.
Test Skoda Rapid vs Citroen C-Elysee
Komentarz
-
-
Widziałem na żywo Toledo i też wywarło na mnie dobre wrażenie, i nie robi za biedniejszą octavie. Obiektywnie muszę powiedzieć, że w tańszych wersjach auto jest warte zastanowienia, natomiast w wypasionych jest za słabo wykonane i zbyt zacofane jak na swoją cenę. Identycznie jest z Dacią wg mnie - ma sens jak jest tania.Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tokoloszWidziałem na żywo Toledo i też wywarło na mnie dobre wrażenie, i nie robi za biedniejszą octavie.
W Seacie nie przysknerzyli np. na wskaźnikach temperatury i ilości paliwa w baku. W Rapidzie próżno tego szukać. Obejrzałem ten samochód na kilku fotkach na allegro, bo pojawiły się już nowe sztuki i ogólny zarys kokpitu jest w zasadzie ten sam, ale ciekawe czy Seat też jest taki "mocno plastikowy" jak Rapid w środku, czy też między materiałami w jednym i drugim jest jakaś różnica :?:
Takie pytanie z gatunku "ile jest cukru w cukrze"...Artur
Komentarz
-
-
r2r, siedziałem w toledo i tej najwyższej wersji(1.4+DSG, beżowe wnętrze), jak i w wejściowej- i o ile w DSG było przyjemnie, naprawdę przyjemnie (przyjemniej niż w Rapidzie- ale plastik ten sam), o tyle w bazie ułożenie pedałów było niedopuszczalne (skrajnie w prawo... :roll: ), w porównaniu do MQB, O1 i O2. :evil:
Tylko nie pamiętam dokładnie jak było w Rapidzie- może wtedy miałem inne buty, albo... Nie wiem co.Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.
Seat Leon FR 1.8TSI 2013
Komentarz
-
-
W toledo, jak patrzyłem, nie poskąpili na zegarach. Jest normalny wskaźnik stanu paliwa, oraz temp. silnika, a w Rapidzie tylko elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolka zimnego silnika.Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tokolosza w Rapidzie tylko elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolka zimnego silnika.
W Rapidzie w wersji Elegance równiez masz taki sam wzkaźnik paliwa, jak w opisywanym przez ciebie, Seacie Toledo, który zapewne był w bogatej wersji wyposażenia. Ubogie wersje Toledo takze mają, tak jak Rapid elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolkę temp. cieczy chłodzącej (NIE silnika !)
Zamiast tworzyć tzw. urban legends, trzeba się najpierw zapoznać z wyposażeniem danej wersji.
P.S.
Bardzo ciekawie wyglada wnetrze Rapida w nowym dekorem w kolorze szczotkowanego aluminium.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
no to ok. bo myślałem że tak jest zawsze (rapid), popatrzyłem w necie i tak się pojawiało w testach, które tam widziałem, toledo z zegarami, a Rapid z diodkami
Zamieszczone przez BigRapid elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolkę temp. cieczy chłodzącej (NIE silnika !)Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez tokolosza w Rapidzie tylko elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolka zimnego silnika.
W Rapidzie w wersji Elegance równiez masz taki sam wzkaźnik paliwa, jak w opisywanym przez ciebie, Seacie Toledo, który zapewne był w bogatej wersji wyposażenia. Ubogie wersje Toledo takze mają, tak jak Rapid elektroniczny wskaźnik paliwa i kontrolkę temp. cieczy chłodzącej (NIE silnika !)
Zamiast tworzyć tzw. urban legends, trzeba się najpierw zapoznać z wyposażeniem danej wersji.
P.S.
Bardzo ciekawie wyglada wnetrze Rapida w nowym dekorem w kolorze szczotkowanego aluminium.
Komentarz
-
-
w poniedziałek znow bede jeździł Rapidem poprawki lakiernicze w mojej O. Wiec znów coś opiszę.Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
:evil: Ale zonk. bo rapidy się skończyły i dostałem Roomstera 1.4 16v
W mieście w korku spalił mi 18,7 l/100km WTF aż zdjęcia porobiłem z maxi dota. Aaa, jak ktoś porówna 1.2tsi 85 do 1.4 16v 85km, że podobne mają osiągi to znaczy, że nie jeździł TSI 85km. W osiągach jest przepaść tak samo jak w przyjemności z jazdy bo moment jest w tsi a w 1.4 niema.Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
a ja wam powiem ze rapid mi sie spodobał, razi co prawda tanim wnętrzem, ma za mało schowków i wyjątkowe dziadowanie(np.przyciski do opuszczania szyb), ale Panowie dzisiaj byłem w salonie i ta nowa wersja po upustach wyszła 40000zł w dodatku auto będzie z nowego rocznika do odbioru w koncówce stycznia. za taką kase to mozna sobie pande kupic, a po małych dodatkach(klima, radio swing, listwy, centralny na pilota i czujnki cofania) wyszło niecałe 45000złtj.tyle ile za fabie w lepszej wersji.
Komentarz
-
Komentarz